Tuesday, May 10, 2011

PARIS DI MUSIM LURUH II

Salam.

Kita sambung perjalanan di Paris. Gambar-gambar ini termasuk naik boat di Sg. Seine, Les Invalides, jalanraya yang sibuk di Paris, rumah-rumah, gereja dan sebagainya. Pada sebelah malam kami berehat untuk teruskan perjalanan esok ke Belgium pula.    






Sangat sejuk..........


Lapaq.....



Terserempak dengan budak-budak tadika 





Dah tersangat lah penat.


AIMAN WORLD

CUTI-CUTI MALAYSIA

Salam.

Seminggu lebih Aiman tidak timbul.  Minggu lepas masa cuti Hari Buruh, kami sekeluarga pi rehat-rehat kat Perak.  Kami singgah kat rumah staff Mama yang baru dapat baby.  Namanya Kak Eira.  Baby Kak Eira lelaki. Namanya Syabil.




Kami bermalam di Resort Tasik Raban.  Aiman dan Baba pi memancing.  Esoknya Aiman dan keluarga Kak Eira pi mandi di Lata Kekabu.  Bestnya.....
















Kat rumah Kak Eira, kami makan ikan bakar dan macam-macam lauk-pauk.  




Taraaa........... juadahnya
Kami juga pi ke pusat menghasilkan ikan pekasam.

Mesin menggoreng beras
http://dusunlaman.net/wp-content/uploads/2009/01/pekasam-dari-pekasamnet.JPG

Ikan pekasam yang dah siap

 Aiman goggle resepi pekasam ini untuk kawan-kawan tengok.

Bahan-bahannya: 
2 pot susu beras
20 ekor ikan (puyu/sepat/lampam/lome)
1 cawan garam

Cara membuatnya:
Basuh ikan sehingga bersih dan gaulkan bersama garam. kemudian peramkannya selama dua malam.  Goreng beras tanpa minyak sehingga kekuningan dan biarkan selama 15 minit. Kemudian mesin atau kisarnya sehingga hancur.  Selepas itu, beras yang telah hancur diayak dan ambil hasilnya. Keluarkan ikan yang telah dua malam diperam dan gaulkan bersama serbuk tersebut.  Peram semula selama dua malam dan setelah itu boleh dimakan. 



Ini lah rupa ikan yang dah dimasak untuk dimakan.  Aiman dah cuba dan Aiman suka.  Kepada kawan-kawan yang belum mencuba, cuba lah..........



AIMAN WORLD